Published: 21st November 2017

Quod recently achieved a resolution to grant consent at planning committee after the client had received two previous refusals for the comprehensive redevelopment of a strategic site in the heart of Hammersmith Town Centre.

A local private developer sought permission for the comprehensive redevelopment of the site to replace the outdated existing office buildings, retail units and a Building of Merit that had completely lost its context with a new 14 storey office building.  The new building will deliver high quality Grade A office floorspace with retail and gallery uses at ground floor level which will help to contribute to the vitality of the town centre and will increase the publicly accessible areas of public realm from 29% to 48%.

Proposals for the redevelopment of this site were first submitted in 2014, however, after protracted negotiations the application was withdrawn.  The proposals were revised and the application was subsequently resubmitted in 2015.  The proposals were refused by delegated powers on the grounds of design, loss of Building of Merit, loss of trees and impact on residential amenity.

Quod were first appointed to provide planning evidence in support of a planning appeal against the refusal for the proposals.  However, following significant delays to the inquiry the client asked the team to engage in discussions with senior officers at LBHF to try and secure support at a local level for a revised scheme.  A new planning application was submitted in July 2017 for the revised proposals however despite officer support and a strong recommendation for approval, the application was overturned by members late at night at the end of a long committee agenda.  Members failed to fully consider the changes that had been made to the scheme and so, exceptionally, we managed to persuade LBHF officers to take the application back to planning committee the following month. At this committee meeting the full merits of the application were considered and resolution to grant consent was received.

Needless to say after such a long time the client and project team are delighted with this exceptional result.  For further information please contact Sue Willcox or Rebecca Burnhams.